Iskustvo i znanje sa terena, posebno u toku istraživanja odabranih tema za pisanje prijedloga javnih politika, od velikog je značaja našim učesnicama i učesnicima. Podijeljeni u pet grupa, u prethodnom periodu, posjetili su pet država Zapadnog Balkana. Odabir destinacije i institucija vršio se na osnovu problematike teme za kreiranje javnih politika kako bi se upravo na tim destinacijama tj. institucijama mogla pronaći potencijalna rješenja i korisne informacije za dalji rad. Tako su grupe od 5 učesnica i učesnika posjetili Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. U prilogu pogledajte slike sa njihovih sastanaka i putovanja, a u nastavku pročitajte izjave učesnika kako bismo vam približili njihov cjelokupan doživljaj.

„Putovanje u Skopje je jedno veliko oduševljenje prvenstveno jer sam po prvi puta posjetila Makedoniju. Građevine ostavljaju bez daha a ljudi su jako gostoljubivi. Kroz razgovore sa predstavnicima Institucija posebno me dojmila činjenica da je Makedonija 80 % svojih zakona i propisa uskladila sa zakonima EU, te da je to politika kojom se rukovode kako bi kad dodje do pregovora za dobijanje statusa ,,zemlja kandidat,, imali manje posla. To je jedan od najboljih primjera dobre prakse koje sam čula tokom službene posjete Institucijama a bilo ih je zaista mnogo. Sve primjere dobre prakse smo pribilježili a predstavnici pomenutih su nesebično podijelili sa nama materijale koji će nam poslužiti pri izradi našeg Policy Papera.  Ono što je bilo drugačije i lijepo za vidjeti jeste mnogo ženskih osoba koje su nosioci raznih funkcija.“

“Prilikom posjete imali smo priliku posjetiti ključne institucije te razmjeniti iskustva i načine funkcioniranja insititucija u BiH i Kosovu. Ono što me najviše odluševilo jeste broj mladih državnih službenika u svim institucijama koje smo posjetili kao i  postojanje Programa “Young Cell Scheme”, kojim se pruža prilika mladima da završe master studije u zemljama Europske unije, nakon čega postaju državni službenici u nekoj od institucija na Kosovu”

„Prvo smo posjetili prostorije British Councila i nakon toga Delegacije EU. Tu smo saznali čime se sve bavi EU Delegacija i poželjeli su nam puno uspjeha u pisanju policy papera. Prezentovali su nam šta sve Transportna zajednica radi, koji su joj ciljevi i kakvi su planovi za železnički transport. Treći sastanak smo imali sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije… Uskoro ćemo bolje ispitati paralele između transportne reforme željeznice u Srbiji i Bosni i Hercegovini”

“Tokom naše studijske posjete Tirani imali smo priliku posjetiti delegaciju EU u Tirani, Agenciju za stratešku koordinaciju pri Vladi Albanije, Ministarstvo turizma i okoliša te UNDP. Tokom razgovara u ovim institucijama dobili smo informacije o projektima koje provode na sjeveru i jugu zemlje. Dobili smo informaciju koje će nam zasigurno pomoći u daljem radu.“