Dvadeset i pet mladih državnih službenika i službenica iz cijele Bosne i Hercegovine u naredna dva mjeseca pohađat će online obuku iz oblasti evropskih integracija, a ovom prilikom obradit će teme kao što su „Razumijevanje dinamike EU“, „BiH i politika proširenja“, „Upravljanje promjenom za bolju efikasnost javnih usluga“ te „Od oblikovanja politike do evaluacije“. Predavanja će predvoditi prestižni univerzitet College of Europe iz Briža. U Sarajevu su 22. i 23. oktobra održana uvodna predavanja o projektu „Program EU za mlade državne službenike u BiH“ koji omogućava stručno usavršavanje državnih službenika u procesu EU integracija. Projekat finansira Evropska unija, a implementira British Council u BiH.

Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, a cilj projekta je osnaživanje mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Evropskoj uniji i koji će biti nosioci promjena u toku procesa proširenja.

Jednosedmični program mobilnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana te dvosedmična razmjena unutar BiH, kandidatima će omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.